Medical taping

Medical Taping (kinesiotaping) is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen.

medical taping

Medical taping vergroot de mobiliteit

De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en doorbloeding systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet-rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een ‘vergroting van de mobiliteit’ door functieverbetering.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.

 

Het stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam

Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. De ontwikkelaars van de tapingmethode kwamen erachter dat wanneer de niet goed functionerende spieren ondersteund worden met deze speciale elastische tape, dit het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleert. De toepassing van de Medical Tape heeft dus invloed op een sneller herstel van een blessure.

Het biedt ondersteuning, stabiliteit en veiligheid

Naast het behandelen van spieren wordt de Medical Tape ook veel gebruikt bij het ondersteunen van gewrichten en banden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steun na een enkel distorsie (verzwikking) of schouder luxatie (uit de kom). De extra ondersteuning geeft veelal in het begin van herstel meer stabiliteit en een veiliger gevoel waardoor vrij bewegen makkelijker gaat.

Medical Tape wordt binnen de fysiotherapeutische behandeling veelal als een onderdeel van het gehele behandelplan gebruikt.