Echografie

Musculoskeletale echografie is een onderzoeksmethode die binnen de fysiotherapie op een andere wijze wordt ingezet als via beeldvormend onderzoek. De fysiotherapeut voert een echografisch onderzoek altijd in combinatie met een bewegingsonderzoek uit.  Hierdoor kunnen betere diagnoses en de hersteltijd bepaald worden.

vrouw krijgt echografie van knie

Wat is echografie?

Tijdens een echografie wordt weefsel, zoals pezen, spieren, slijmbeurzen, kapsels en banden in beeld gebracht. Echografie wordt gebruikt in het onderzoek naar de oorzaak van pijnklachten. Het werkt middels ultrageluidsgolven die je niet hoort. De geluidsgolven worden opgevangen via een transducer die over de huid heen en weer wordt bewogen. Hierdoor is het voor de specialisten mogelijk om verschillende weefsels in beeld te brengen.

 

Waarom gebruikt de fysiotherapeut echografie?

De behandelend fysiotherapeut gebruikt de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen wat de pijn veroorzaakt en waar de oorzaak zit. Door de behandeling en het functieonderzoek kan de fysiotherapeut een goed behandelplan voor je “beschadigd weefsel of blessure ” maken. Hierdoor kun je gericht te werk gaan en ben je zo snel als mogelijk klachtenvrij. 

Hoe werkt echografie?

De fysiotherapeut gebruik een echokop en doet daar gel op. Met de echokop gaat de fysiotherapeut over het lichaamsdeel waar je klachten hebt. Voor je staat een scherm, waar het onderzochte gebied in zwart/wit en grijs in beeld wordt gebracht. Het onderzoek duurt maximaal een half uur. De behandeling doet geen pijn en is niet schadelijk voor je lichaam. De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek. Zo kan hij samen met jou een behandelplan op maat opstellen.

 

Wordt dit door mijn zorgverzekeraar vergoed?

Echografie is altijd onderdeel van een fysiotherapiebehandeling. Het kost niets extra, tenzij u niet aanvullend verzekerd bent. Kom je op verwijzing van een collega fysiotherapeut en/of arts, dan zijn hier mogelijk wel kosten aan verbonden. De desbetreffende echografist kan u hier meer informatie over geven.