Zelfregenererend vermogen

Zelfregenererend vermogen

Ons lichaam zit toch eigenlijk fantastisch in elkaar.

Als er ergens blessures zijn, dan gaat moedertje natuur dat zelf repareren.
Bij een blessure is er sprake van aanwezigheid van een zwakke plek, waardoor er een mankement ontstaat. De natuur, ons regenererend vermogen, gaat aan de slag om de zwakke blessure plek te repareren en te versterken. Uiteraard moeten wij moeder natuur een handje helpen met de juiste hulpjes. In het verleden werd bij een blessure al gauw rust voorgeschreven en gebruik van medicijnen, verbanden, etc. De inzichten zijn inmiddels danig veranderd. We hebben het tegenwoordig over actieve rust: blijf in beweging, aangepast, dan zal genezing sneller plaatsvinden.

Bij een loopblessure kan het bijvoorbeeld heel nuttig zijn om wat andere sport te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen. De reparatie van het weefsel zal veel sneller plaatsvinden. Je helpt moeder natuur door verbetering van doorbloeding en vraagt hierdoor voor versterking van het weefsel.

Natuurlijk kunnen we een arts of fysiotherapeut raadplegen, maar de genezing moet vanuit je eigen lichaam plaatsvinden, eventueel met ondersteuning van medische hulp. Genezing kost wel altijd tijd en geduld. Maar dat zijn de wetten van de natuur. Er bestaat geen turbo-genezing. Het plaatsen van pijnstillende injecties of het gebruik van pijnstillers zijn alleen maar ondersteunende maatregelen.

We zullen eens enkele voorbeelden geven:

  • Bij een verstuikte enkel is sprake van schade aan de banden rondom het gewricht en zwelling van het gewricht. Als we moeder natuur willen helpen, dan beginnen we met koeling en rust om de zwelling te bestrijden. Vervolgens gaan we steun geven aan het gewricht met verband, om de banden de gelegenheid te geven om weer vast te groeien. Ons advies is vaak dat ze met de enkel in verband gaan fietsen (eventueel hometrainer) om de doorbloeding te stimuleren zodat genezing beter plaats vindt: actieve rust. Langzaam wordt de enkel steviger en gaan we oefeningen geven om de stabiliteit en evenwicht in de enkel te bevorderen: moeder natuur maakt de banden weer sterker en de spieren worden sterker zodat zij werken als een spiercorset. Succes op genezing is door moeder natuur gegarandeerd.
  • De publieke opinie zegt dat hardlopen artrose van de knieën geeft.
    Ik denk dat doordat we met hardlopen meer eisen aan de knieën stellen, de botten sterker zijn en dat het kraakbeen functioneel dikker is geworden door de intermitterende drukmomenten.
    We zien veel meer artrose bij mensen die niet aan sport doen.
    Dat we door leeftijd wel strammer in de gewrichten worden is een ouderdomsverschijnsel. Het bewegen blijft ook op oudere leeftijd een must om in conditie te blijven en moeder natuur te ondersteunen.
  • bij longaandoeningen is gebleken dat de longen zelf kwalitatief slechter zijn
    ( b.v. door roken). Door weer te gaan bewegen kun je trachten de achteruitgang van longcapaciteit tegen te houden en soms zelfs weer te verbeteren.

Mijn mening is: bewegen is de beste dokter/de beste dokter is moeder natuur

Dus, keep on running…

Joep van Gerwen

0