Swingend lopen

Heb jij ook weleens lopers gezien, die zo makkelijk lopen? Het lijkt wel vanzelf te gaan. Heb jij ook weleens lopers gezien, waarbij je dacht dat die nooit de finish zouden halen? Dat ging absoluut niet vanzelf, die lopers moesten hard werken.Het verschil tussen deze lopers (de swingers en de zwoegers) is vooral de techniek.Voor ritmisch te lopen, moet alles kloppen, het liefst nog op de maat van de passen: het lijkt wel dansen!

Welke factoren spelen hierbij een grote rol? Met lopen maken de benen een tegenovergestelde beweging van de armen. Als het linker been naar voren gaat, gaat ook de rechter arm naar voren. Dit noemen wij kruisgang. Er zijn ook dieren die in telgang lopen. Bijvoorbeeld de kameel. Hierbij gaat de rechter voorpoot en rechterachterpoot tegelijk naar voren. Bij een goede kruisgang (tegengestelde been en arm) maakt het bekken een tegengestelde draaiing t.o.v. de schouders. Als het linker been naar voren gaat, gaat ook het bekken naar voren en tegelijkertijd gaat de rechter arm naar voor en draait de schouder rechts naar voren. Er vindt in de wervelkolom dus een tegengestelde draaiing plaats tussen bekken en schouders, dus er moet ergens in de rug 1 punt niet draaien. Als je swingend loopt moet dat punt ongeveer liggen in een stukje ruggengraat net onder je schouderbladen. Als je je hierop concentreert, kun je voelen dat je lekker loopt. Je ademhaling moet met het lopen ook een bepaald ritme krijgen. Het loopt niet lekker als je de ene keer snel ademt en vervolgens weer langzaam. Door het tellen van je passen kun je bepalen hoeveel passen je de tijd hebt om in te ademen en uit te ademen. Probeer hier controle op te krijgen. Het wil helpen als je tijdens het lopen in gedachten doet tellen. De inademing is een actief gebeuren, uit uitademen gaat normaliter vanzelf.

Met je paslengte en ademfrequentie kun je spelen. Als je merkt dat je ademfrequentie omlaag moet, dan moet je de paslengte verlengen. De verdere techniek van landing, afwikkeling en afzet zijn medebepalend voor het swingend lopen. De vorm van de dag maakt ook veel uit. Er zijn dagen dat je na enkele minuten al merkt, dat het zwoegen wordt. Er zijn ook dagen, dan lijkt het haast van zelf te gaan.

Keep on running ….

Joep van Gerwen

0