
Ons lichaam bevat 206 botjes. Tussen twee botjes zit een scharnierpunt, het gewricht. Hierdoor kunnen botten ten op zichte van elkaar beweging, bijvoorbeeld buigen en strekken. De beweging wordt gemaakt door onze spieren. Een spier loopt over een gewricht en als de spier samentrekt gaan de botten bewegen.
Onze gewrichten kunnen heel beweeglijk zijn (hypermobiel) of juist heel stijf (hypomobiel). Dit heeft vaak ook te maken met de functie. Gewrichten die meer voor de steun gebruikt worden (heupen, knieën, enkels) zijn over het algemeen stugger en stijver. Gewrichten die meer gebruikt worden voor uitgebreide beweging (b.v. schouder, nek) zijn veel beweeglijker. Wat voor een gewricht ook heel belangrijk is, dat het ook stabiel is. Bij ernstige instabiliteit kan een gewricht verstuiken (distorsie) of zelfs ontwrichten (luxeren). De stabiliteit van een gewricht is afhankelijk van de vorm van de gewrichtsvlakken (b.v. kop en kom gewricht), van de kapsels en banden rondom het gewricht (b.v. kruisbanden knie, enkelbanden) en van de spieren die rondom het gewricht zitten. Wij krijgen in de praktijk vaker de verwijzing van een zwakke enkel of een zwakke knie. Dan is meestal sprake van instabiliteit van het gewricht. De banden en kapsels geven dan onvoldoende steun en het gewricht kan alle kanten op ”zwikken”. Bij hardlopers komt instabiliteit in de knieeën of enkels ook vaak voor. Je ziet weleens lopers die tijdens de landing op de voet helemaal naar binnen doorzakken (proneren). Met corrigerende hardloopschoenen en anti-pronerende zool wordt het doorzakken opgevangen. Zwakke of instabiele gewrichten kunnen veel beter gecorrigeerd worden door stabilisatie-oefeningen, waarbij wij trachten de spierkracht en coördinatie rondom het gewricht te verbeteren.
B.v. een stabiel goed getrainde enkel, heeft sterke spieren rondom het gewricht, die bij een verstoring van het evenwicht direct in actie komen om de ”verstuiking” op te vangen. Hoe vaak gebeurt het niet, dat je in de bos op een boomwortel trapt, en dat je voet deze dreigende verstuiking corrigeerd. Achteraf als het goed afloopt, kun je ervan uitgaan dat je een stabiele enkel hebt.
Stabilisatie-oefeningen voor knie en enkel bestaan voornamelijk uit balans en evenwichtsoefeningen, waarbij de spieren continu bezig zijn om het gewricht te steunen. Het is een waardevolle aanvulling om veel evenwichtsoefeningen op 1 been te doen. Verbetering van evenwicht, coördinatie en spierkracht zullen de stabiliteit verbeteren.
Keep on running…
Joep van Gerwen
ShareMEI