
Iedere sporter is weleens geconfronteerd met spierkramp. Spierkramp is het gevolg van ophoping van afvalstoffen in de spier, te weinig toevoer van zuurstof naar de spier of te weinig afvoer van de afvalstoffen.
In de volksmond spreekt men dan van verzuring van de spier. De oorzaken van kramp zijn zeer divers, maar een aantal wil ik graag bespreken. De meest bekende oorzaken zijn: de afstand is te ver, slechte voeding, afkoeling, slechte bloedvaten. Als je een afstand gaat lopen, die duidelijk boven je limiet ligt of het tempo ligt te hoog, zal de spier door vermoeidheid meer afvalstoffen produceren en dus verzuren. Kramp naar het einde van de wedstrijd is dan goed mogelijk.
Als de sporter, als voorbereiding op de training of wedstrijd, te weinig of verkeerd voedsel heeft genuttigd, dan zal de spier te weinig brandstof hebben en zal daardoor sneller verzuren. Bij extreme lange afstanden zal de spier zelfs overgaan totverbranding van vetten, omdat de brandstoffen in de spier verbruikt zijn. Bij verbranding van vetten is veel meer zuurstof nodig en is de kans op kramp wederom aanwezig. Afkoeling van spieren tijdens of na een wedstrijd kan ook kramp veroorzaken.
Temperatuurdaling leidt tot vaatvernauwing en geeft dan vermindering van de doorbloeding van de spieren. Het dragen van een legging in de winterdag zal deze afkoeling voorkomen. Na afloop van een training of wedstrijd is het verstandig om je trainingspak aan te doen om afkoeling te voorkomen. Een cooling-down-loopje is zeer verstandig om de doorbloeding in de spier nog even te stimuleren, zodat de afvalstoffen in de spier nog verwijderd worden. Slechte bloedvaten kunnen ook debet zijn aan kramp, zelfs nog zonder overmatige inspanning. Het gaat dan voornamelijk om het aderlijk systeem ( en in mindere mate het slagaderlijk systeem). Mensen met spataders hebben een slechtere afvoer van bloed uit de benen, waardoor weer eerder een verzuring in de beenspieren plaats vindt. Toch is lopen een heel goede remedie om spataderen tegen te gaan. Bij aanwezigheid van spataders wordt steeds vaker gebruik gemaakt van compressiekousen, zodat de aders enige tegendruk krijgen en de kousen helpen bij een verbetering van de terugvoer. Als kramp eenmaal aanwezig is, moet je met lichte rekkingen de kramp bestrijden en vervolgens de spiermassa lekker uitschudden en proberen te ontspannen. Het weer opgang brengen van een normale doorbloeding zal de kramp bestrijden.
Eventuele vragen op het gebied van hardloopblessures kun je indienen bij de redactie en zal ik gaarne beantwoorden.
Keep on running ….
ShareMEI