Ergotherapie Midden-Limburg

Zelfstandig kunnen functioneren is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Heeft u bijvoorbeeld moeite met uw persoonlijke verzorging of met het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten? Kunt u zich moeilijk verplaatsen in en rondom uw woning? Of ondervindt uw kind misschien problemen op school of bij het beoefenen van bepaalde hobby’s? Het zijn slechts enkele voorbeelden waarbij u een beroep kunt doen op de ergotherapeuten van Ergotherapie Midden-Limburg.

Aandoeningen/stoornissen

 

Volwassenen
Als volwassene kunt u problemen ondervinden in het zelfstandig functioneren ten gevolge van een ziekte, ongeval, ouderdom of een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid. Deze problemen kunnen onder andere ontstaan door reuma/artrose, COPD, de ziekte van Parkinson, een beroerte, chronische pijnklachten, dementie, MS, ouderdom en/of werkgerelateerde klachten.

Het doel van onze ergotherapeutische behandelingen is dat u weer kunt deelnemen aan de samenleving. Uw wensen, mogelijkheden en beperkingen staan in onze aanpak altijd centraal.

Kind en Jeugd
Onze ergotherapeuten hebben veel ervaring met de behandeling van kinderen en jongeren en zijn experts op het gebied van ‘doen’ in de breedste zin van het woord. Wij begeleiden en adviseren bij de dagelijkse bezigheden die onze jeugdige cliënten, hun ouders of school belangrijk vinden. Daarbij gaat het vaak om dingen die eigenlijk heel ‘normaal’ of ‘leuk’ zouden moeten zijn. Wij luisteren naar de wensen en behoeften, observeren en analyseren de dagelijkse activiteiten en zoeken vervolgens samen naar mogelijkheden om het makkelijker te maken.

Komen de onderstaande beschrijvingen u bekend voor? Aarzel niet om de situatie van uw kind eens met een van onze ergotherapeuten te bespreken.

“Hij is zo chaotisch, denkt niet echt na voordat hij ergens aan begint en is vaak zijn spullen kwijt. Ook gevoel voor tijd is nog steeds erg moeilijk.”

“Hij kan soms heel rustig werken, maar vaak is hij zo druk of snel afgeleid dat het lijkt alsof hij er soms echt geen zin in heeft. Ook in de klas is hij met van alles bezig en let hij niet genoeg op.”

“Schrijven is lastig, hij moet het gewoon rustiger doen. Hij is vaak te snel en hij schrijft dan erg slordig.”

Behandeling

De ergotherapeuten van Ergotherapie Midden-Limburg kunnen u helpen bij uw dagelijkse handelingen en activiteiten op het gebied van wonen (bijvoorbeeld knopen dichtmaken, sokken aantrekken, snijden en schillen, openen van blikken en potjes, bezoeken van supermarkt en apotheek), werken (huishoudelijke werkzaamheden, betaald/onbetaald werk, schoolvaardigheden) en vrije tijd (uitoefenen van hobby’s, het onderhouden van sociale contacten, tuinieren, lezen, spelen, puzzelen). Op het gebied van mobiliteit geeft Ergotherapie Midden-Limburg speciale trainingen bijvoorbeeld het leren omgaan met een rollator, elektrische rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets.

Ook kinderen die om verschillende redenen thuis of op school niet goed meekunnen, kunnen baat hebben bij ergotherapie. Kinderergotherapie helpt die kinderen bij de vaardigheden die ze dagelijks nodig hebben. Denk aan trainen van de beginnende schrijfvoorwaarden, fijne motoriek, schrijven en automatiseren van schrijfletters, praktische vaardigheden zoals brood smeren, veters strikken, knippen. Ook het onderzoeken hoe de zintuiglijke prikkelverwerking verloopt en welke invloed dit heeft op het functioneren in de klas en thuis (Sensorische Integratie) wordt bij de ergotherapie aan gewerkt.

Meer informatie vindt u op www.ergoml.nl

ergotherapielogo